Onramp cursus dag 2

Onramp is de basiscursus die wij bij GymBokx adviseren om te volgen voordat je start met de reguliere CrossFit lessen.

Een on-ramp is de cursus die de basisbewegingen van CrossFit leert, plus andere bewegingen die vaak worden gebruikt tijdens WOD’s. Tijdens de On-ramp leren we je ook de taal van CrossFit, wat betekenen alle acroniemen, wat zijn benchmarktrainingen (Girl’s) en wat is de betekenis van Hero WOD’s.

Wat is Crossfit?

Algemeen:

Apps (rooster, voedingsapp en sugarwod)
*GymBokx App (rooster)

*SugarWod (de lessen)
https://www.sugarwod.com


*GoWod (mobiliteit)
https://www.gowod.app

Download de apps en maak je accounts aan voordat je naar de les komt zodat we we meer tijd hebben om aan de praktijk onderdelen te werken!

Definitie CrossFit:

CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in een trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd

VOOR WIE IS CROSSFIT?

Wat zijn de 10 algemene fysieke vaardigheden

Als je doel een optimale fysieke competentie is, dan moeten alle algemene fysieke vaardigheden in overweging worden genomen:

  1. Cardiovasculair / respiratoir uithoudingsvermogen – Het vermogen van lichaamssystemen om zuurstof te verzamelen, verwerken en af te geven.
  2. Uithoudingsvermogen – Het vermogen van lichaamssystemen om energie te verwerken, af te geven, op te slaan en te gebruiken.
  3. Kracht – Het vermogen van een spiereenheid, of combinatie van spiereenheden, om kracht uit te oefenen.
  4. Flexibiliteit – De mogelijkheid om het bewegingsbereik bij een bepaald gewricht te maximaliseren.
  5. Power – Het vermogen van een spiereenheid, of een combinatie van spiereenheden, om in een minimum van tijd maximale kracht uit te oefenen.
  6. Snelheid – Het vermogen om de tijdcyclus van een herhaalde beweging te minimaliseren.
  7. Coördinatie – Het vermogen om verschillende verschillende bewegingspatronen te combineren tot een enkele afzonderlijke beweging.
  8. Behendigheid – Het vermogen om de overgangstijd van het ene bewegingspatroon naar het andere te minimaliseren.
  9. Balans – Het vermogen om de plaatsing van het zwaartepunt van het lichaam ten opzichte van de steunbasis te beheersen.
  10. Nauwkeurigheid – De mogelijkheid om de beweging in een bepaalde richting of met een bepaalde intensiteit te beheersen.

Scaling:

Is dit voor mij?

Absoluut! Jouw behoeften en die van de olympische atleet verschillen niet per graad. Meer kracht, snelheid, kracht, cardiovasculaire / respiratoire uithoudingsvermogen, flexibiliteit, uithoudingsvermogen, coördinatie, behendigheid, balans en nauwkeurigheid zijn stuk voor stuk belangrijk voor de beste atleten ter wereld en voor onze grootouders. De verbazingwekkende waarheid is dat dezelfde methoden die een optimale respons opwekken bij de olympische of professionele atleet, dezelfde respons bij ouderen zullen optimaliseren. Natuurlijk kunnen we je grootmoeder niet belasten met hetzelfde hurkgewicht dat we een Olympische skiër zouden toewijzen, maar ze moeten allebei hurken. In feite is squaten essentieel om functionele onafhankelijkheid te behouden en de conditie te verbeteren. Hurken is slechts één voorbeeld van een beweging die universeel waardevol en essentieel is, maar die zelden aan de meest gevorderde atleten wordt geleerd. Dit is een tragedie. Door nauwgezette, grondige coaching en incrementele belastingstoewijzing heeft CrossFit iedereen die voor zichzelf kan zorgen, geleerd om veilig en met maximale prestaties te presteren.

Kortom, iedereen doet dezelfde training voor hetzelfde doel maar op zijn of haar eigen intensiteit en met zijn of haar eigen doel in zijn of haar eigen tempo. Dit noemen we ook wel scaling of schalen. Hierdoor kun je ook onderling de competitie met elkaar aangaan als je dat wil en jezelf aan elkaar optrekken. Daarom is CrossFit ook voor iedereen die fit wil worden, zijn en blijven en er nog plezier bij hebben ook!

Get Fit, Have Fun!

CrossFit is voor…

CrossFit is voor iedereen die fit (in de breedste zin van het woord) wil worden. In CrossFit bestaan wel 2 stromingen met beide hun eigen doelen.

Er zijn 2 varianten van CrossFit

1) “The Sport of Fitness”

https://www.crossfit.com/sport
Dit wil dus zeggen dat CrossFit benaderd wordt zoals je een sport benaderd. Hierbij zitten alle elementen van sport zoals movement standard, scores, leaderbord, PR’s, competitie met anderen. De bewegingen van CrossFit worden gebruik om te zien wie het beste is in een bepaalde bewegingsreeks voor een bepaalde tijd of intensiteit.
Er zijn verschillende regionale en landelijke CrossFit wedstrijden en internationaal is belangrijkste de CrossFit games. Ondanks verschillende veranderingen de afgelopen jaren blijf dit de plek waar de fitste man en de fitste vrouw van de wereld worden gekroond. Meer informatie over de CrossFit games vind je hier https://games.crossfit.com

Aanbevolen films zijn o.a.
“Froning: Fittest man in History” 2015 https://youtu.be/D1ze-f7jS2A
“The Redeemed and the Dominant” 2018 https://youtu.be/8QeUid89vKw
“The Fittest” 2020 https://youtu.be/ujsHkWQ4TlM

2) “Health”

https://www.crossfit.com/health/foundations-of-crossfit-health
Dit wil zeggen dat je CrossFit gebruikt om je gezondheid te verbeteren in de breedste zin van het woord. Het gaat je er daarbij om dat je alles dat je in het dagelijks leven tegenkomt aan kan en dat je voorbereid bent voor wat dan ook. Of dit nu fysiek of mentaal is, jij kunt dit aan door wat je geleerd hebt tijdens de CrossFit trainingen. Mentaal heb je geleerd om niet op te geven en altijd doorgaan totdat de taak die je voor handen hebt gekregen af is. Je stopt niet eerder! Fysiek ben je getraind op de 10 algemene fysieke vaardigheden en staat niets je in we weg om te doen wat je wil doen of wat je moet doen omdat de situatie dat van je eist.

Wat als ik geen atleet wil zijn; Ik wil gewoon gezond zijn?

Je hebt geluk. We horen dit vaak, maar de waarheid is dat fitness, welzijn en pathologie (ziekte) metingen zijn van dezelfde entiteit: uw gezondheid. Er is een veelvoud aan meetbare parameters die kunnen worden gerangschikt van ziek (pathologisch) tot goed (normaal) naar fit (beter dan normaal). Deze omvatten, maar zijn niet beperkt tot, bloeddruk, cholesterol, hartslag, lichaamsvet, spiermassa, flexibiliteit en kracht. Het lijkt erop dat alle lichaamsfuncties die mis kunnen gaan, pathologische, normale en uitzonderlijke toestanden hebben en dat topsporters deze parameters doorgaans vertonen in het uitzonderlijke bereik. CrossFit is van mening dat fitness en gezondheid hetzelfde zijn. Dit noemen we het Sickness, Healt, Fitness Model.

CrossFit stelt: Als een bloeddruk van 160/100 “ziek” is en een bloeddruk van 120/80 is “goed” dan kun je zeggen dat een bloeddruk van 100/60 “fit is.
Hoe meer parameter aan de kant van fit(ness) staan op het spectrum hoe gezonder je dus bent!

Zijn CrossFitters dan het beste in alles?

Heel simpel. Nee. CrossFitters specialiseren zich nergens in waardoor ze ook nergens de beste in worden. Maar dat is juist een goed iets! CrossFitters willen namelijk niet ergens de beste in zijn maar goed in alles zijn. En daar zijn ze dan wel weer het beste in (denk daar nog even over na). Vergelijk het met een cirkel van touw, wanneer je het touw aan een kant naar de buitenkant trekt zal het ergens anders korter worden. Om goed te zijn in alles mag er geen piek in de cirkel zijn.

shutterstock_1075187993-scaled

Praktijk

9 Fundamentals

In CrossFit hebben we 9 oefeningen genaamd de fundamentals. Dit zijn de basisoefeningen waarvan veel andere oefeningen in grote of kleine mate zijn afgeleid. Daarnaast zijn er de 2 ultieme fitness oefeningen die alles omvattend zijn op het gebied van de 10 algemene fysieke vaardigheden die fitheid omvatten en 1 belangrijke functionele oefening die we vandaag de dag onvoldoende gebruiken.

Vandaag leren jullie de movement standards van de volgende oefeningen:

Strict Press – Push Press – Push Jerk

WOD

Elke training bestaat uit 1 of meer Workouts Of the Day. Vandaag gebruiken we de geleerde technieken tijdens de WOD.

AMRAP 15’

15 Calorie Assault Bike
15 Shoulder Presses 35/25

12 Calorie Assault Bike
12 Push Press 35/25

9 Calorie Assault Bike
9 Push Jerk 35/25

Score= rounds+reps

Extra begeleiding nodig?

Heb je liever 1 op 1 begeleiding op je eigen tijden om alle ins en outs te leren van en over CrossFit? Dat kan. GymBokx heeft meerder personal trainers die gespecialiseerd zijn in CrossFit. We gaan dan ook een stapje verder in je algehele gezondheid en gaan ook aan de slag (mits je dat wil) met de juiste voeding voor sport en gezondheid.

Wil je liever 1 op 1 (ONRAMP) training incl voedingsbegeleiding voor maximaal resultaat? Doe dan nu de PT lidmaatschapstest.

Hoe ziet de les er in de praktijk uit?

Informatie student

Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 100 MB.

Informatie student

Toegestane bestandstypen: jpg, gif, png, pdf, Max. bestandsgrootte: 100 MB.